Herdenking 4 mei 2021

 De herdenking heeft inmiddels plaatsgevonden. Het was indrukwekkend in de harde storm om stil te staan wat mensen hebben moeten doorstaan om vrijheid aan ons door te geven. Hopelijk volgend jaar weer hopelijk weer een "normale" herdenking.

 

 

Aan alle inwoners van Nijland,

 

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

 

De coronacrisis maakt het dit jaar wederom niet mogelijk om de herdenking op de normale manier te organiseren bij de Hoanne in Tjalhuizum. Dit is heel spijtig, maar we moeten ons erbij neerleggen. Wat er wel gebeurt op 4 mei is dat er om 18.00 uur een korte besloten bijeenkomst met alleen genodigden bij de Hoanne wordt gehouden. Het is namelijk dit jaar toegestaan dat een kleine afvaardiging van enkele verenigingen/stichtingen of andere instelling een eerbetoon mogen verrichten in het kader van de Dodenherdenking. De genodigden houden zich aan de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje (ook buiten).

 

De leden van het 4 mei comité leggen een krans. Deze krans is namens alle inwoners van onze dorpen en de gemeente SWF. Ook wordt de vlag halfstok gehangen en wordt de Last Post gespeeld worden. Jannewietske de Vries, onze burgemeester, spreekt de inwoners van onze gemeente toe op 4 mei. De toespraak wordt uitgezonden vanaf 20.15 uur via de website van de gemeente Súdwest-Fryslân en via social media.

 

Op 4 mei is het mogelijk om vóór 17.00 uur of na 19.00 uur zelf bloemen neer te leggen bij de Hoanne. Denk hierbij aan het voldoende afstand houden met anderen.

 

 

 

Groet,

 

 

 

namens het organisatiecomité 4 mei

 

Hans Nieuwenhuijsen - Folsgare

 

Jeltsje Alma - IJsbrechtum

 

Miriam Zijlstra - Nijland