verkeersmetingen zomer 2020 Tramstrjitte

In juni heeft de gemeente op verzoek van Dorpsbelangen verkeersmetingen gehouden op de Tramstrjitte. Dit omdat de bewoners van de Tramstrjitte overlast ervaren van trillingen in hun woningen door het verkeer, wat waarschijnlijk leidt tot schade aan de woningen. Daarnaast wordt er stevig doorgereden op de Tramstrjitte. De meting leidde ongeveer tot dezelfde resultaten als die van van november 2019. Er zijn mensen die met 80 km/u over de Tramstrjitte kunnen rijden. Gelukkig is dat maar een enkeling, maar wel te veel. Er zijn bijna 1500 motorvoertuigen bewegingen per dag op de Tramstrjitte. Het drukst is het tussen 7 en 19u. Tijdens de schooltijden (die was open tijdens de meting) reden er gemiddeld ongeveer 50 auto's om 8 uur 's morgens. 24 daarvan rijden tussen de 30 en 40 km/u en 3 halen de 50 km/u. Dat dit onveilig is spreekt voor zich. Voor de gemeente en de politie zijn de gemiddelde uitslagen qua snelheid over de hele dag geen reden om acties te voeren.

De resultaten hebben wel geleid tot een gesprek met de gemeente over het komende onderhoud en aanpassingen van de Tramstrjitte om de snelheid er uit te halen. Gezien de eerdere ervaringen met drempels is Dorpsbelang daar geen voorstander van. Het haalt de snelheid uit de weg, maar zorgt voor extra trillingen richting de huizen van de Tramstrjitte. Er wordt nu gekeken om de weg hier en daar iets aan te passen, te versmallen en mogelijk voetganger vriendelijker te maken.

Blijft wel staan dat we met elkaar meer rekening kunnen houden. Binnen de bebouwde kom is het nogsteeds 30 km/u  dat betekent een remweg van 8 meter!! als je snel reageert.   (formule  aantal km/u / 3,6)  bron: https://www.advocaat-verkeersstrafrecht.nl/berekening-snelheid-meter-per...

Karel Lever