Al het nieuws uit Nijland!

Langzamerhand raakt Nijland gewend aan de nieuwe winkel aan huis. Onze ondernemers kunnen alleen bestaan als wij regelmatig klant zijn. De afgelopen maanden hebben veel (oudere) mensen gebruik gemaakt van de huiskamer op donderdagochtend in De Mande bij Gezond Ouder worden. Van het project gedurende najaar 2022 is een boekje gepresenteerd. In februari 2023 zal er met een nieuwe groep studenten inhoud worden gegeven aan gezond ouder worden. Zodra de details bekend zijn komt daar meer informatie over via It Nijslân en deze website.

Na een mooi oud en nieuw gebeuren zijn er veel zaken de revue gepasseerd. De kledingcontainer bij De Mande zal hersteld moeten worden omdat niet iedereen de ingeleverde kleding een tweede ronde gunt. Met het overlijden van Jouke Huitema mist Nijland een markante persoon. Positief is dat Romke Wielstra met zijn rijdende winkel ons dorp weer een stuk middenstand geeft. Let op de folder die elke week in de brievenbus valt voor de aanbiedingen en maak gebruik van zijn diensten.

De afgelopen zijn er veel activiteiten georganiseerd door de vele verenigingen en clubs. Niet alle activiteiten stonden in onze agenda. Help ons mee de agenda actueel te houden en geef je activiteiten door via: dorpsbelangnijland@gmail.com

Tussen het vertrek van de Sint en de komst van Kerst is het vaak erg druk. Dit jaar hebben wij als dorp afscheid genomen van een markante echte dorpsman: Roel Faber. Roel was een rustige centrale spil bij veel zaken die in ons dorp en speciaal rondom Aaipop en De Mande speelden. Zijn voor ons altijd klaarstaan hebben we gewaardeerd. Het zal wel even duren voordat zijn rol in het dorp door meerdere mensen zal worden ingenomen.

Vrijdag 25 november is er kennisgemaakt met "onze wethouder" dhr. Rietman. Alle actuele onderwerpen zijn aan de orde gekomen en ze passen ook goed bij deze wethouder. Er zijn enkele jongeren die moeite hebben met de spullen van een ander in ons dorp. Daarom waren er met de kennismaking ook mensen van handhaving meegekomen. Het is namelijk vervelend dat De Mande in het algemeen veel schade lijdt door jongeren die het gebouw beklimmen en kijken of alles wel goed vast zit. Handhaving zal meer controleren. Ook de politie zal geïnformeerd worden over de onrust.

Zaterdag 19 november kwam Sinterklaas op een bijzondere manier in Nijland aan. Terwijl alle kinderen, ouders, opa's en oma's samen met Excelsior en de burgemeester keken over water of de nieuwe Pakjesboot wel onder de Syl door kon varen, klonk er een overkomend vliegtuigje. Vlak daarna sirenes. Vanuit verschillende tuinen in de Koarnleane kwamen Pieten met een parachute aangelopen. Maar, waar was Sinterklaas? Vanaf De Mande kwam een broeder met de Sint in een rolstoel aangerend. Gelukkig was Sint weer snel ter been zodat de broeder met de rolstoel verdween.

Zaterdag 12 november was de opening van onze Panakooi. Er was rijkelijk koffie, thee en gebak voor iedereen. Het was een gezellige bijeenkomst.

Zaterdag 19 november hebben we de intocht van Sinterklaas. Hoe Sinterklaas na het zinken van de pakjesboot in Nijland komt is nog een raadsel en ook of er voldoende Pieten aanwezig zullen zijn. Om 14 uur verzamelen we bij De Mande en vandaaruit gaan we op zoek naar de aankomstplaats van de Sint en mogelijk een paar Pieten.

 

De afgelopen weken liepen er studenten van de NHL door Nijland en belden her en der aan om vragen te stellen. Deze studenten doen onderzoek naar gezond ouder worden in Nijland. Waarschijnlijk hebben jullie de enquête formulieren in De Mande gezien. Sommige mensen namen deze formulieren serieus en anderen vulden in dat Bierdrinken helpt om gezond ouder te worden. Het project Gezond ouder worden maakt deel uit van het atelier Sociaal Domein van de gemeente SWF. Omdat het aantal ouderen zal verdubbelen tussen 2017 en 2037 wordt er aan gewerkt om langer gezond en fit te blijven.

Elke maand vergaderen burgemeester en wethouders op locatie in onze gemeente. Deze maand zijn B&W in Nijland. Na de vergadering van B&W is er een overleg met een aantal bewoners en enkele organisaties uit Nijland. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: verkeer, veiligheid, het viaduct bij de A7, het wonen in Nijland en wat er verder allemaal aandacht nodig heeft van het dagelijks bestuur van onze gemeente.

<p>De komende weken staat er weer veel op het programma in Nijland. Naast de verenigingsactiviteiten die al begonnen zijn gaat op 7 oktober het klaverjassen in De Mande weer van start. (zie de agenda). Op 19 oktober vindt het grote jeugdspektakel Merakels met als thema Freonskip weer plaats. Op 30 oktober neemt Nijland afscheid van Ds. Hans de Waal.