persbericht
Leeuwarden, 6 mei 2013
Meer weten dan je ouders? Kom naar de MuseumJeugdUniversiteit in het Fries Museum!
Het Fries Museum in Leeuwarden presenteert in september als eerste museum in Friesland een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De universiteit is bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Tijdens vier colleges vertellen experts over de Gouden Eeuw. Wat voor leven leidden de prinsen en prinsessen die toen in Leeuwarden woonden? Wat voor kleren deed je aan als je er ‘cool’ uit wilde zien? Welke gevaarlijke ziektes lagen er op de loer? En wat voor belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen hebben de Friezen eigenlijk gedaan? Op deze en meer vragen geven de colleges antwoord.
colleges in najaar
Het eerste college geeft dr. Hotso Spanninga op 29 september. Hij vertelt alles over het leven van de prinsen en prinsessen tussen de eenvoudige Leeuwarders. De hofhouding, koetsen, feesten en lakeien, het komt allemaal aan bod. Op 13 oktober neemt dr. Arjen Dijkstra de allerslimste Friezen van de Gouden Eeuw onder de loep. Met welke vragen hielden zij zich bezig en van welke ontdekkingen kennen wij ze nu nog? De kleding van de Gouden Eeuw staat op het programma op 3 november. Conservator Gieneke Arnolli vertelt onder andere waarom kleine meisjes én kleine jongetjes jurken droegen in de Gouden Eeuw en hoe je toch kunt zien of het om een jongetje of een meisje gaat. Het laatste college geeft conservator drs. Marlies Stoter op 24 november. Zij vertelt over de schrik van het volk: pest- en pokkenepidemieën en andere enge ziektes.
De colleges in het Fries Museum sluiten thematisch aan bij de tentoonstelling Oud Geld, ons kent ons in de Gouden Eeuw. Na Holland was Friesland in de 17de eeuw de rijkste provincie van de Republiek. De tentoonstelling laat zien wie er in Friesland de lakens uitdeelde: de 'Quote 500' van de Gouden Eeuw. Cultuur en economie werden bepaald door een clubje van zeer welvarende kooplieden, bestuurders en adel. Oud Geld vertelt verhalen van smaakmakers als stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz, voorvader van onze huidige koning. Verschillende 17de-eeuwse topstukken van het museum staan in de schijnwerpers, zoals de zilveren Poptaschat en portretten van de belangrijke Friese schilder Wybrand de Geest.
Als echte studenten krijgen de deelnemende kinderen een collegekaart. Bij elk college krijgen zij een stempel. Wie bij drie of vier colleges is geweest, krijgt aan het einde van de reeks een diploma. De colleges zijn op zondagochtend en duren een uur. Ouders kunnen in die tijd het museum bezoeken of shoppen, want
29 september en 24 november zijn koopzondagen. Inschrijving voor de serie kost € 25 euro en geeft de deelnemer ook toegang tot het museum. Vanaf de meivakantie kunnen kinderen zich inschrijven via www.museumjeugduniversiteit.nl. Kun je dit najaar niet? In het voorjaar van 2014 start de tweede collegereeks.
De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 opgericht door het Rijksmuseum van Oudheden in samenwerking met de Universiteit Leiden. De MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met Kidsweek en de Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek (VSC). Shell Nederland steunt het initiatief.
Bekijk op de website van de Museumjeugduniversiteit welke musea nog meer meedoen.
Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.
Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.
noot voor de redactie
Klik hier voor beeldmateriaal: http://www.friesmuseum.nl/sites/default/files/documents/mju.jpg bijschrift: logo van de MuseumJeugdUniversiteit
Voor informatie kunt u contact opnemen met marketing & communicatie Fries Museum T 058 - 255 55 00 / E communicatie@friesmuseum.nl
fries museum
wilhelminaplein 92
postbus 1239
8900 ce leeuwarden
Het Fries Museum opent in september 2013 in een gloednieuw gebouw in het hart van Leeuwarden!